HOLISTIC MEDIATOR

Mit is jelent ez a szó, hogy Mediator/közvetítő/?


Első hallásra, sokan félreértik, és a meditációra gondolnak. Pedig nem a belső csend és nyugalom megismerését jelenti, hanem vitákról, érzelmekről és fájdalmakról szól, de egyben ezek lehetséges megoldásáról is, – a mediációról.

Nem élhetjük le életünket úgy, hogy állandóan elkerüljük a konfliktusokat, hogy hátat fordítunk a nehézségeknek. Az ütközések minden áron való elkerülése sokszor jóvátehetetlen fájdalmakat, és újabb konfliktusokat eredményez.
A holisztikus mediáció..vagyis humán, emberközpontú problémakezelés és konfliktuskezelés saját és mások irányában, arra tanít bennünket, hogy működjünk összhangba elsősorban önmagunkkal,-és azokkal akikkel konfliktusunk támadt, keressünk megoldásokat a viták rendezésére, és a múlt sérelmei helyett a jövő lehetőségeit keressük, vizsgáljuk.

A mediáció egy, a két fél közötti közvetített konfliktuskezelő módszer. Speciális kommunikáció a konfliktusban álló felek között, mely kommunikációt egy pártatlan, a konfliktuskezelésben jártas személy, a mediátor irányít, akinek az a feladata, hogy elősegítse a kölcsönösen elfogadható megoldások megtalálását és kidolgozását. Ő maga nem dönt, a döntés joga a résztvevők kezében marad.

Akkor ajánlatos ezt az eljárást választani, ha elakad egy folyamat; tárgyalás, nemgyógyulás, orvosi visszaélés..., vagy egy olyan konfliktus helyzet, ahol a felek nem akarnak egy hosszadalmas, idegőrlő, - mellékesen rengeteg pénzt, időt és energiát felemésztő - Polgári peres eljárásba kezdeni.

A közvetítést igénybe vevők a folyamat során tisztázzák a megoldásra váró kérdéseket, megvizsgálják az egyéni és kölcsönös érdekeket, és ezek mentén jutnak el a megegyezéshez.

*
A mediáció mindig a közös érdekek, és nem az igazság mentén halad, ezért nem az igazságszolgáltatás fóruma, hanem a konfliktusok megoldására kidolgozott módszer. Nem azt keressük, hogy ki a hibás, - a vétkesség megállapítása a bíróság feladata, - itt a megállapodás elérése, a konfliktus feloldása a cél, nem a győztes vagy a vesztes kihirdetése.

A mediáció során a felek ismertetik saját álláspontjaikat, mellyel sok új, ismeretlen információ kerülhet napvilágra, ezek új alapokra helyezhetik a felek kapcsolatát. A mediációs ülések az esetek többségében megállapodással zárulnak.

A felek általában betartják a megállapodásokat, mivel a döntés nem kívülről jött, nem lett rájuk kényszerítve, hanem saját döntésük, saját megoldásaik alapján alakult ki közvetítő-tanácsadójuk segítségével. A felek aktívan részt vettek a megállapodás kidolgozásában és meghozatalában, ezért azt magukénak érzik, egyetértenek vele, és betartják.

A mediációs eljárásban az emberek elég érettek ahhoz, hogy döntsenek saját ügyeikben. Ehhez kapnak szakmai segítséget, miközben a döntés jogát nem veszik el tőlük.

Ebből következik, hogy mindazok számára lehetőséget jelent ez a megoldás, akik bármiféle személyi, párkapcsolati, egészségügyi, szülő-gyermek, munkatársi, intézményi stb. konfliktusba kerültek, vagy olyan szakmai hozzá nem értés és emberi nehézséggel találják szembe magukat, amelynek jogi megoldása nem tükrözi pontosan a lényeget, illetve elhúzódó, költséges és nem feltétlenül biztat gyakorlati eredménnyel.

 

Info; 0670/9411318

mediátor/közvetítő > Váry Tibor Sagittario


BWCN > GASTRO & HOLISTIC CLUB-SERVICE > Tel:++3670/941-1318...... E-mail: varytibor@gmail.com