GénTherapy!...csak másképp !? ... Ős Anyai-utak Ős-anyaggal való "felébresztése" !

A köztudatban a génterápia kapcsán az ember genetikai állományának, a genetikai információt hordozó DNS-nek (dezoxiribonukleinsav) a megváltoztatása terjedt el. Ezt használnák bizonyos betegségek megelőzésére és kezelésére. Egy harvardi tudományos eredmény azonban most egy másik molekulára, az RNS-re összpontosít, no meg az ősi immunrendszerre...

Mit is jelent ez?

A fejlettebb szervezetekben működő immunrendszer összetett és három fő útvonalon aktiválható. Az úgynevezett klasszikus útvonal létezik az egyszerű élőlényeknél is, és a nagyon ősi. Ezt az utat aktiválja az siRNS. Az RNS (ribonukleinsav) szintén genetikai információt hordozó molekula, egyes DNS-sel nem rendelkező vírusok kizárólag RNS molekulákon kódolják genetikai információikat. Leegyszerűsítve, DNS molekulákon hordozott genetikai információink RNS molekulákra íródnak át, és ezekről "gyártanak" sejtjeink fehérjéket. Olyan kis RNS darabkákkal, amelyek megfelelnek valamely fehérjét kódoló RNS molekula egy-egy szakaszának megakadályozható a fehérje "legyártása" A jelenség neve RNS interferencia (siRNS). Ezek a kis RNS darabok beindítják a természetes immunvédekezést, amely elpusztítja az esetlegesen hibás fehérjét kódoló RNS-t, vagy megakadályozza, a hibás, betegség okozó gén működését.
A technikát növényeken és férgeken már alkalmazták, most először sikerült bebizonyítani, hogy emlős sejtekben lévő betegségokozó vírusok elpusztítására is alkalmas a módszer.

Számos májbetegség oka, hogy vírusok (pl.: hepatitis vírus), vagy a hibás immunrendszer, aktiválnak egy Fas nevű gént, amely olyan fehérjét termel, amely beindítja a programozott sejthalált és elpusztítja a sejtet. Egerek egy csoportjának farok vénájába Fas elleni siRNS darabokat injektáltak, egy másik csoportnak, pedig nem adtak ilyen oltást, majd mindkét csoportnál mesterségesen beindították a Fas gént, mintha vírusfertőzöttek lettek volna. Az siRNS oltást nem kapott egerek elpusztultak, a beoltottak túléltek, és májukban megjelentek az siRNS darabkák, de azon túl a máj egésze egészségesnek mutatkozott. Természetes az ember lényegesen nagyobb egy egérnél, ezért egy egyszerű injekció nem sok hatást váltana ki, de a kutatók nagy erőkkel dolgoznak azon, hogyan lehetne az siRNS darabokat közvetlenül a célszervhez jutatni.
Az egereknek hepatitis ellen védelmet biztosító "siRNS oltás" igazi reménysugár.

(NewScientist)


BWCN > GASTRO & HOLISTIC CLUB-SERVICE > Tel:++3670/941-1318...... E-mail: varytibor@gmail.com